Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Arjan Erkel in The Movies: 607 dagen gegijzeld

maart 12, 2020 - 19:00 - 22:15

€7,50

Lezing + documentaire ihkv 75 Jaar Bevrijding Biesbosch

In dit jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren, is donderdag 13 februari een avond om stil te staan bij dat fenomeen: vrijheid. Iets dat zo vanzelfsprekend voelt, en dat natuurlijk helemaal niet vanzelfsprekend is. Maar dat besef komt waarschijnlijk pas werkelijk wanneer je die vrijheid een tijd wezenlijk moet missen.

Om stil te staan bij wat vrijheid is en betekent, komt een spreker naar The Movies in Dordrecht die dat besef sterk heeft.

Arjan Erkel
Deze Rotterdamse antropoloog werkte voor Artsen Zonder Grenzen toen hij in augustus 2002 werd ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan. 607 dagen duurde zijn gevangenschap, terwijl een intensief diplomatiek proces zich ontvouwde om hem vrij te krijgen. Erkel is nu een veelgevraagd spreker en heeft zijn ervaringen op talloze manieren verwerkt in pleidooien om vrijheid te koesteren en er voor te vechten.

In zijn verhaal neemt hij het publiek als het ware mee naar zijn beknotte situatie, waar verandering van gewoonten en verbinding met de nieuwe werkelijkheid noodzakelijk waren om te overleven. Contact maken, samenwerken en bouwen aan vertrouwen en veiligheid met zijn ontvoerders waren zeer belangrijke en moeilijke processen, maar het lukte hem steeds beter zijn situatie te verbeteren zonder dat Erkel zijn eigen identiteit of idealen verloor.

Watani My Homeland
Op een andere manier toont deze ontroerende documentaire uit 2016 de beleving van vrijheid. Door de ogen van kinderen zien we hoe het is om in oorlog te leven in Syrië, hoe het is om te moeten vluchten en in een nieuw land (Duitsland) een nieuw bestaan weer kan worden opgebouwd. Een verhaal dat zowel schrijnend is door het verwoestende effect van oorlog en geweld, als ontwapenend en hoopgevend door de veerkrachtigheid van de kinderen. Filmmaker Marcel Mettelsiefens filmde het gezin drie jaar lang en creëerde niet alleen een familieportret maar ook een geslaagde poging om uit te drukken wat (het verlies van) vrijheid eigenlijk is.

Programmaschema:
19:00 u. Inloop – 19:30 u. Welkom door Dick Verheijen
19:35 u. Arjan Erkel – 20:45 u. Pauze
21:00 u. Film: Watani My Homeland – 22:15 u. einde

Praktisch:
Kaarten kosten € 7,50 en zijn online te boeken via de button Tijden & Tickets of telefonisch te reserveren: 078-7200777.

Gegevens

Datum:
maart 12, 2020
Tijd:
19:00 - 22:15
Kosten:
€7,50

Organisator

Gemeente Dordrecht, kabinet burgermeester

Locatie

The Movies
Nieuwstraat 62
Dordrecht, Zuid-Holland 3311 XR Netherlands
+ Google Maps
Telefoon:
078 720 0777
Website:
https://www.themoviesdordrecht.nl/